Kanal Tedavisi


Kanal Tedavisi – Endodonti ; diş, diş kökleri ve çevre dokularındaki hastalıkları teşhis edip, bu hastalıkların etiyolojisi, önlenmesi ve tedavisini konu edinen diş hekimliğinin anabilim dallarından biridir.

Endodontik tedavi, pulpa olarak adlandırılan, dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir topluluğunun zarar gördüğü veya yaralandığı kendini yeniden tamir edemez duruma geldiği, canlılığını kaybettiği(nekroz), iltihaplandığı durumlarda uygulanır.

Endodonti uzmanı, iltihaplanmış veya enfekte olmuş pulpa kalıntılarını, kök kanalı içinden dikkatlice temizler, dişin kanalını antibakteriyel solüsyonlarla temizleyerek, şekillendirir ve doldurur. Daha sonra kalan diş dokusunu korumak ve işlev kazandırmak adına diş üzerine dolgu veya kaplama tedavileri yapılır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle doğru teşhis çok önemlidir. Çünkü kanal tedavisi yapılması gereken durumlarda genellikle hastalar şiddetli ağrıyla diş hekimine başvururlar. Şiddetli ağrılar, belirli bölgeye yayıldığı için o bölgedeki tüm dişler ağrı kaynağı olarak düşünülebilir ve ilgili dişin teşhis edilmesini zorlaştırabilir. Radyografi alınarak sorunlu diş tespit edilir.

→ Lokal anestezi yapılarak dişin ve çevre dokulardaki duyarlılığın yok edilmesi

→ Dişin mine, dentin ve pulpayı içeren çürüklü dokuların temizlenerek kök kanallarına ulaşılacak boşluğun oluşturulması.

→ Dişe rubber dam takılarak izole edilmesi

→ Elektronik aletler kullanılarak kök kanal uzunluğunun belirlenmesi ve radyografi ile teyit edilmesi

→ El aletleri ve döner alet sistemleri kullanılarak kök kanalı içerisindeki enfekte dokuların, dentin tabakalarının çıkarılması, mikroorganizmaların uzaklaştırılması.

Kanal Tedavisine Neden İhtiyaç Duyulur?

Doğal dişin korunması birçok avantaja sahiptir. Bunlar ; verimli çiğneme, normal ısırma kuvveti, doğal bir görünüm, diğer dişlerin aşırı aşınma ve baskıdan korunmasıdır.

Doğal dişi korumak her zaman tercih edilir. Bir ya da daha fazla diş eksikliği komşu dişlerin yer değiştirmesine, duruş şeklinin bozulmasına sebep olabilir.

Endodonti Bölümü Hangi Tedavileri İçerir?

› Başlıca sebep, derin ve geniş çürüklerin pulpaya ulaşmasıdır.

› Apseli dişlerin tedavisinde, pulpa herhangi bir sebeple zarar gördüğünde ve iltihaplandığında kanal tedavisi yapılmalıdır.

› Özellikle küçük çocuklarda düşme, yaralanma ile ya da dişlere alınan herhangi bir travma sonucunda oluşan kırıklarda pulpa zarar görebilir. Bu tür vakalarda düzenli kontroller yapılarak dişin canlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Canlılığını kaybeden dişlerde kanal tedavisi gereklidir.

› Kötü ve yanlış yapılmış kanal tedavileri sonucunda oluşan iltihaplanmalarda da ilk seçenek kanal tedavisinin yenilenmesidir. Eski dolgu sökülerek iltihap giderilir ve yeniden kanal tedavisi yapılır.

› Uzun süre tedavi edilmemiş iltihaplı dişler sonucunda meydana gelen şişme ve iltihap akıntılarında da ilk önce yapılması gereken işlem kanal tedavisidir.

› Pulpanın canlılığını yitirdiği dişlerde görülen renklenmelerinde kanal içi diş  beyazlatma uygulamaları,

› Derin çürüğe bağlı madde kaybına uğramış dişlerin kanal içi post (fiberpost) uygulamaları ile güçlendirilerek restore edilmesi olarak sıralanabilir.