Porselen Dolgu


Porselen dolgu, Estetik diş hekimliği‘nde dişlerde oluşan çürüklerin giderilmesinin ardından kalan bölgenin restore edilmesi amacıyla uygulanan bir dolgu yöntemidir. Standart olarak uygulanan kompozit dolguya bir alternatif olarak çıkan bu yöntemde IPS-EMAX malzeme kullanılır.

Öncelikle bu yöntemi diş hekimleri ağız içinde dişlerde fazla kayıp olan hastalara önermektedir. Uzman protez uzmanı diş hekimi dişlerinizin muayenesi yapar ve uygunluğu kontrol eder. Eğer dişler tedaviye uygun ise, dişleri porselen dolgunun oturabileceği duruma getirir. Daha sonra, diş boşlukların ölçüsünü alır ve laboratuvara yollar. Laboratuvar ölçülere uygun porselen dolgular hazırlar. Bu bahsedilen aşamaları protez uzmanı ilk seansta yapar. Sonrasında, hasta ikinci seansa geldiğinde hazırlanan dolgu hastaya uygular. Bu dolgu oldukça dayanıklıdır. Yemek yeme ve güncel hayatına devam etmede rahatlık sağlayacaktır.

Porselen Dolgu Avantajları

§Kenar ve doku uyumluluğu, estetik, dayanıklılık açısından kompozit dolgulardan çok daha üstün bir malzemedir.

§Sağlam yapıları nedeniyle dişe gelen kuvvetlere karşı dişi korurlar.

§Bu dolgularla dişin eksik tarafları tamamlar.

§Amalgam dolgular gibi dişte estetik kaybına neden olmazlar.

§Doğal görünümdedirler çünkü dişin kendi renginde yapılırlar.

§Çiğnemede rahatlık sağlarlar.

§Dişte kırılmaları engeller.

§Cilalama sayesinde leke oluşumunu engeller.

§Yüzeyleri cilalı olduğu için gıda artıkları yapışmazlar. Hijyeniktirler.

 

Amalgam Dolgu İle Porselen Dolgu Arasındaki Fark

 

Amalgam dolgu koyu bir renge sahiptir. Estetik görünümden uzaktır. Çoğu hasta bu görüntüden rahatsız olur. Dolayısıyla porselen dolgu ile estetik ve doğal bir diş görünümüne sahip olurlar. Ayrıca porselen dolgular dişin doğal fonksiyonlarını yeniden yerine getirmesini sağlar. Dişler eskisi kadar güçlü olur. Bu sebeple hastalar beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalmaz. Porselen dolgular dişe zarar vermez. Ama amalgam dolgular sertleşirken genişler. Işınlı kompozit dolgular ise donma esnasında büzülür. Oysa porselen dolgularda her iki durum da ortaya çıkmaz. Ek olarak porselen dolgularda renk değişimi olmaz.

 

Kompozit Dolgu İle Porselen Dolgu Arasındaki Fark

 

Dişlerde oluşan kaybın en az diş dokusuna dokunularak restore etmek için en ideal yöntem kompozit dolgudur. Kompozit dolguların avantajları uygulama kolaylığı ve geniş kullanım alanıdır. Dezavantajı ise sertleşirken büzülme özelliğidir. Bundan dolayı büyük dolguların zayıf diş duvarlarında stres oluşturarak kırılmalarını kolaylaştırabilir. Bu açıdan büyük kaybı olan dişlere porselen dolgu (inley, onley uygulamaları) daha iyi bir tercih olmaktadır.