20 Yaş Dişi
20 yaş dişi hafife alınmaması gereken ağız ve diş sağlığı konusunda önemli konulardan biridir.
Eğer çenenizin arka tarafında bir basınç, çeneyi açma ve kapama sırasında bir ağrı ve zorlanma hissiyatı oluşuyorsa bir diş hekimine görünmenizde fayda vardır. Diş hekimi yapılacak görüntüleme ile dişin doğru pozisyonda sürüp sürmediğini, 20 yaş dişinin çeneye göre büyüklüğünü ve çene darlığı gibi durumları değerlendirerek uygulanması gereken tedavi yöntemi belirlenir.
20 Yaş Dişi Nedir?
Ortalama 18-25 yaş aralığında çenelerin her iki tarafının en arka bölgesinde çıkan 3. büyük azı dişleridir. Akıl dişi (wisdom tooth) olarak da adlandırılır. Diğer tüm dişler gibi ağızda doğru pozisyon aldığında ana dişlerle aynı görevi görebilen ve çiğneme fonksiyonuna katkıda bulunabilen dişlerdir.
20 Yaş Dişi Ne Zaman Çekilir?
Çenelerde yer darlığı ve benzeri çeşitli sebepler nedeniyle hiç çıkmayıp gömük kalabilmekte veya yarı gömük olarak bir kısımları çıkabilmektedir. Kulak bölgesinde ağrı, ağız açmada kısıtlılık, perikoronit vb diş eti iltihabı durumları, kist, 2. büyük azı diş kökünde çürüme, dişlerde çapraşıklık, yanak ısırma gibi komplikasyonlara sebep olabilir.
Gömük kalan yirmi yaş dişlerinin ağza sürmesi mümkün değilse genç yaşlarda çekilmesi uygun olacaktır. İleri yaşlarda problem yaratan gömük dişlerin çekimi, çeşitli sistemik hastalıklar ve çene kemiğinin esnekliğini kaybetmesi nedeniyle hem daha zor olacaktır, hem de ağrı, şiş, ödem gibi komplikasyonların oluşma riski artacaktır.
20 yaş dişlerinin çekimi lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve çene cerrahları tarafından yapılmalıdır.
Yirmi yaş dişleri tamamen sürdüyse, herhangi bir komplikasyona yol açmıyorsa, çürümediyse, diş eti iltihabı yoksa çekilmek zorunda değildir. Yirmi yaş dişleri de iyi fırçalanamadığı durumlarda çürüyebilir. Kanal tedavisi yapılamadığı zamanlarda çekilebilir.
20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Yüz Şişer mi?
Ödem durumu dişin durumuna göre ve kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır. Hafif şişlik olması normaldir. Hekim tarafından verilen ilaçların zamanında ve doğru şekilde kullanılması gereklidir. Ancak çok fazla kanama, aşırı şişme veya ağrı olması durumunda mutlaka hekim ile iletişime geçilmelidir.