Diş Ağrısı İçin Yapılması Gerekenler
Diş ağrısı çeken kişilerin gerçekten günlük yaşamları olumsuz etkilenmekte ve diş ağrısı için yapılması gerekenler sorusunun cevapları merak edilmektedir. Diş ağılarının birçok nedenleri vardır. Ancak kesinlikle geçiştirilmemesi gereken bir konu olup, mutlaka diş hekimine gidilmelidir. Zamanında tedavi edilmeyen ağız ve diş sorunları zamanla ciddi sorunlara neden olduğu unutulmamalıdır.
Devamını OkuTuzlu Suyla Ağız Çalkalama Faydaları
Tuzlu suyla ağız çalkalama işleminin, Mısırlılar, Yunanlılar ve Çinlilerin en eski tedavi yöntemlerine dayanan uzun bir geçmişi vardır. Bugün bile tuzlu suyla ağız çalkalama yöntemi hala tavsiye edilmekte ve kullanılmaktadır. Boğaz ağrınız varsa, diş etleriniz ve ağzınızdaki yaralar ya da yakın zamanda diş ameliyatı olduysanız, tuzlu su ile durulama yöntemine başvurulmaktadır.
Devamını OkuDiş Hekimi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hayatımızın belirli dönemlerinde hepimizin yolu mutlaka diş hekimlerine düşmektedir. Konu ağız ve diş sağlığı olunca, diş hekimi seçerken nelere dikkat edilmelidir? Sorusu herkesin aklına gelmektedir. Özellikle diş hekimi korkusu olanlar bu konuya daha fazla hassasiyet göstermektedir. Çocukluk dönemleri dahil her yaşta ağız ve diş sorunları ile karşılaşmak mümkün ve bu sorunları da alanında uzman, tecrübeli diş hekimlerinin tedavisi etmesi gerekmekte. Ağız ve diş sağlığında oluşan rahatsızlıklar zamanında tedavi edilmemesi ilerleyen dönemlerde daha ağır tablolara neden olmaktadır.
Devamını OkuKetojenik Diyet Ağız Sağlığını Destekliyor
Ketojenik diyet, vücutta keton üretimini arttıran bir beslenme şeklidir. Kilo kaybına odaklanan bir diyetin ağız sağlığına zararlı olacağı düşünülse de, sağlıklı beslenme ağız sağlığı için oldukça etkili ve önemlidir. Araştırmalar gösteriyor ki keton üretimini arttıran düşük karbonhidrat ve düşük şeker diyeti diş taşı, çürük ve diş eti rahatsızlıklarının oluşumunu azaltıyor.
Devamını OkuDiş Hassasiyeti
Diş hassasiyeti çok yaygın bir sorundur ve nüfusun yaklaşık yarısının diş hassasiyetinden mustarip olduğu tahmin edilmektedir. Eğer soğuk ya da sıcak gıdalar tüketirken dişinizde sızlama oluyorsa, sizin de diş hassasiyet probleminiz olabilir. Dentin, dişin kök ve kron kısmında minenin altında bulunan mineralize dokudur. Diş hassasiyeti, dentin bölgesinin açığa çıkması ile oluşur. Normal şartlarda, dentin, mine tabakasının altında yer almaktadır. Dentin bölgesinde küçük açıklıklar bulunur. Bu açıklıkların içerisinde pulpa bölgesinden gelen sinir demetleri mevcuttur. Dentin bölgesi açığa çıkınca sinir demetleri, sıcak, soğuk ve baskıdan etkilenirler. Bu da hassasiyete sebep olur. Dentin bölgesinin açığa çıkması demek, mine tabakasının aşınmış ya da hasar görmüş olması anlamına gelmektedir.
Devamını OkuÇiğneme - Sindirimin En Önemli Parçası
Çiğneme eylemi ağız tarafından yapılır ve vücudunuzun tüm sindirim işleminin başlangıcıdır. Çiğneme ile büyük parçalı yiyecekler daha küçük parçalar haline gelir ve hazmı kolaylaştırır. Ağızda bulunan tükürük, yiyecekleri parçalama işlemine de yardımcı olan enzimlere sahiptir. Genellikle tavsiye edilen, yemeğin yutulması kolaylaşacak kadar küçük parçalar haline gelene kadar çiğnenmesidir; bu şekilde mideniz çok fazla çalışmak zorunda kalmayacak. Eğer yiyecekler ağzınızda çok az zaman geçirirse, tükürüğün içinde yer alan enzimlere yeterince maruz kalamaz ve yiyecekte bulunan karbonhidratları parçalamaz. Karbonhidratlar çoğunlukla midede sindirilmez, bu nedenle midenize giden çok fazla karbonhidrat midenizi olması gerekenden daha çok çalışmasına neden olacaktır. Bazı şeyleri mideniz çok kolay sindiremez. Bu yiyecekler mideden sonra ince bağırsağa gider, bu da şişkinlik ve rahatsızlık yaşanmasına neden olur.
Devamını OkuÇürük Dişlerin Neden Olduğu Hastalıklar
Çürük dişlerin neden olduğu hastalıklar maalesef hafife alınacak cinsten değildir. Çocukluğumuzdan beri “günde iki defa dişlerini fırçala” uyarısı pek çok kanaldan gelir. Kimi zaman bu konuda hassasiyet gösterip uygularız, kimi zaman ihmal ederiz. Ama ne var ki, dişlerinizi günlük olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız gargarası kullanmak oldukça önemlidir, çünkü bakımsız ve sorunlu dişler, hayal bile edemediğiniz bir hastalığa neden olabilmektedir. Başlıca çürük dişlerin neden olduğu hastalıklar;
Devamını OkuDiş Çürümesi Nasıl Engellenir
Diş çürümesi, yenilen ve içilen ürünlerden kaynaklanan ciddiye alınması gereken bir sorundur. Çikolatalar, tatlılar, gazlı içecekler ve meyve suları diş minesini ve dişi kademeli olarak deforme eden plak asitleri üretir. Diş plağının birikmesine izin verilirse, oluşan asit diş yüzeyinizi parçalamaya başlar. Bu durum, diş eti hastalıklarına ve diş kaybına neden olabilir. Diş çürüğünün erken evrelerinde herhangi bir belirtisi yoktur; sadece diş hekimleri tarafından yada diş röntgeni çekildiğinde erken evredeki bir diş çürüğü tespit edebilir.
Devamını OkuGece Plağı Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gece Plağı, gün boyu maruz kalınan şehir hayatı ve iş hayatına bağlı yaşanan stres, diş gıcırdatma ve çenenin sıkılması gibi sorunların çözümünde kullanılır. Bu tür sorunlar, zamanla dişlerin aşınmasına ve çene yapısının bozulmasına yol açabilmektedir. Bu tip sorunlar ayrıca sabah uyanıldığında çene ve baş ağrısı şeklinde de şikayetlere sebep olabilir. Bu gibi durumlarda bu problemleri ortadan kaldırmak için tasarlanmış olan özel ağız plak desteği kullanılmalıdır. Bu koruyucular kişiye özel olarak diş hekimleri tarafından tasarlanır ve gece boyunca kullanılması tavsiye edilir.
Devamını OkuElektrikli Diş Fırçası mı Yoksa Manuel Diş Fırçası mı?
Diş hekimlerinin hemfikir olduğu bir nokta varsa, o da şu: Dişlerinizi günde iki kez 2 dakika fırçalamak ağız sağlığı için atabileceğiniz en etkili adımdır. Hem elektrik ve manuel diş fırçaları ağız nedenleri çürümeye olduğu plak ve hastalık kaldırma etkilidir.
Devamını OkuSigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi
Sigaranın ağız ve diş sağlığına etkisi oldukça fazladır. Sigara içen insanların ağızları bakteri üretimine daha yatkındır ve bu da diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş etleri sigara içimden dolayı oksijen eksiliği duyar ve bu da kan dolaşımını etkiler. Bu sebeple enfekte olmuş diş etleri iyileşemez. Diş eti hastalıkları diş kaybının en önemli nedenlerinden biridir.
Devamını OkuD Vitamininin Diş İmplantına Faydası
D vitamininin diş implantına faydası konusuna değişmeden önce implant tedavisine değinilmelidir. Eğer bir yada birden fazla diş kaybınız varsa implant tedavisi sizin için iyi bir çözüm olabilir. Dişler arasındaki boşluklar, ısırma hareketinizi etkileyebilir, diğer dişlerin boş tarafa doğru kaymasına sebep olabilir hatta ağrı ve acı duymanıza bile neden olabilir.
Devamını OkuDişler Neden Sararır?
Dişler Neden Sararır sorusuna cevap olabilecek bir çok faktör vardır. Ağız bakımının ihmali, dişe gelen darbeler, genetik faktörler ve tütün-sigara kullanımı etkilidir. Göz ve saç rengini DNA belirlendiği gibi, diş rengini de aynı şekilde DNA belirler. Sarı diş lekelerine genelde kötü diş alışkanlıkları nedeniyle olur. Dişlerde görülen renk değişiminin en yaygın temel nedenleri şunlardır:
Devamını OkuGebelikte Karşılaşılabilecek Diş Sorunları
Gebelikte karşılaşılabilecek diş sorunları hafife alınmamalıdır. Gebelik esnasında vücutta bir çok değişiklik meydana gelir. Bunlardan belki de en beklenmeyeni ağız ve dişteki değişikliklerdir. Kadınların gebe kalmadan önce diş hekimine gidip diş problemleri için tedavi olmaları tavsiye edilir. Hamilelik döneminde de diş hekimine durum hakkında bilgi vermeli ve ertelenmek zorunda kalınan tedavi planı hakkında görüşülmelidir. Bebek sahibi olmaya çalışan kişilerin yaygın diş sağlığı sorunları hakkında farkında olmalı, zamanında tedavi olarak hamilelik dönemi için uygun ağız ve diş sağlığına zemin hazırlanmalıdır.
Devamını Oku